Omgeving

Pianella-Santa Maria Maggiore, een prachtig Romaans kerkje. Wel het telefoonnummer bellen dat op de deur staat, dan komt iemand uit het dorp de deur open doen. Meer informatie ook hier.

 

Montefino, middeleeuws stadje, waar de tijd heeft stil gestaan en waar je met een glaasje wijn van het plaatselijk cafeetje een ongelofelijk uitzicht hebt op Gran Sasso. Meer op wikipedia.

 

Wandeling door de Calanchi dei Atri (ca. 6 km. aangegeven route) en daarna naar Atri voor de prachtige fresco’s in de Santa Maria Assunta, echt een wonder van 15de eeuwse frescotechniek; ook de kerk (doopvont) is heel bijzonder.

 

Loreto Aprutino-Santa Maria in Piano, (wiki) een schattig kerkje met ook hier weer schitterende fresco’s. In het stadje het Museo Acerbo, met ca. 1500 stukken majolica uit diverse eeuwen uit Castelli. Bijzonder!!!

Beeld van de omgeving Torre dei tre Fratelli vanuit de lucht

Sulmona-Dom met de prachtige 12de eeuwse crypte met een Byzantijnse Madonna en fraaie kapiteeltjes; hier is ook de hele geschiedenis van paus Celestinus in beeld gebracht.

 

Sulmona, de geboorteplaats van Ovidius,  is ook een heel prettige stad om te wandelen en voor een excursie in de buurt naar het complex van Santo Spirito (rondleiding) en daarna de wandeling naar de kluizenaarshut van San Onofrio en Clemens V. Hier een prachtig uitzicht op de stad en ook nog resten van klassieke tempels.

 

In de buurt van Sulmona ligt ook de San Clemente in Casuaria(alleen ’s morgens open); dit is een droom van rust en schoonheid.

 

Teramohier zijn in de kathedraal veel muziekuitvoeringen vanwege de goede akoestiek.

 

San Giovanni in Venere aan de kust, een prachtige abdij met uitzicht op zee.

 

In het Majellagebied in de buurt van Guardiagrele -leuk stadje- zijn bijzondere dingen, w.o. de Benedictijnerabdij van Serramonesca. Helaas heb ik hem niet van binnen gezien, maar het is een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse architectuur in een wonderschoon gebied.